UG Zmaj od Bosne

Banner_zmaj
 

Husein-kapetan i Zmaj

 

Srebrenica, Husein-kapetan i Zmaj                       juli 2013.

 

Mezar Husein-kapetana Gradaščevića u Istanbulu

 

...................... Čudan zeman nastade,
...................... sve zlikovac postade,
...................... din-dušmanin ustade;
...................... šta hoće, zaboga?!

...................... Već takata nestade,
...................... zlo nam svako postade,
...................... dobrih ljudi nestade;
...................... šta hoće, zaboga?!

...................... ............ ......... Seid Abdulavehab -Ilhamija (1773-1821)
 

  
Ove llhamijine riječi kao da su pisane sada. Svjedoci smo oko nas mnogih iskušenja, 
stresova, tragedija, lopovluka, prodaje domovine za sitni šićar. Potpuno isto vrijeme smutnje biloje u doba kada je Ilhamija zbog ovih stihova izgubio glavu pred zloglasnim Dželal-pašom. U ovom društvenom okruženju rađa se i odrasta Husein-kapetan Gradaščević. Nakon što su, poput llhamije, položili glavu pred Dželal-pašom, otac Osman-kapetan i brat Murad-kapetan. Mladi Husein-kapetan preuzima kapetaniju sa nepunih 20 godina.

Mnogo se pisalo o Husein-kapetanu. Mnoge riječi su mu se pripisivale. Rijetko na godišnjicu smrti sjetimo se Zmaja od Bosne. Svi smo ponosni štoje njegova Kula zaštitni znak Gradačaca. Zbog svih navedenih okolnosti, U.G. ' Zmaj od Bosne- Gazije' čvrsto su odlučili da se sjećanju na najčasnijeg i najhrabrijeg 'viteza od Posavine', 'Zmaja od Bosne' i 'Gaziju' Husein-kapetana Gradaščevića, mora posvetiti više pažnje i truda. Udruženje je pristupilo višemjesečnim pripremama oko sakupljanja arhive, naučnih radova i literature koja se bavi Husein-kapetanom.
Pisali su značajne radove Dr Safvet-beg Bašagić, Dr Husnija Kamberovići drugi. Posebnu pažnju privlači naučni rad velikog bošnjačkog intelektualca, političara i historičara Husage Ćišića iz Mostara. Šira javnost premalo zna o Ćišiću, za što se ponajviše ima zahvaliti decenijama komunističke vladavine, kada su njegova djela smišljeno zataškavana.

Za jednu od najznačajnijih bitaka za Autonomiju koja se održala na Kosovu 18.jula 1831. g., Ćišić kaže slijedeće: 'Pobjeda je bila potpuna samo ju je trebalo iskoristiti. l umjesto da odmah krene s vojskom na Skoplje, Husein-kapetan po nagovoru nekim svojih savjetnika uputi se u pregovaranje s Rešid-pašom i time proigra svoju akciju. lma jedna stara poslovica koja aludira na nepostojanost Bosanaca u odgađanju nekog preduzeća, pa i onda ako to odlaganje i same prilike zahtjevaju. lskusni su stari ratnici došli do ubjeđenja da Bošnjaku nikada ne treba dozvoliti 'da istrese prah iz opanaka' to jest da se raskomodi, ako želi s njime nešto naročito napraviti. Rešid-paša kao stari spletkar od zanata, s prividnom susretljivošću primio je predložene mu zahtjeve Bosanaca i pravio se kao da ih usvaja. Time je on uspio da Bosance ustavi u njihovom zaletu i da ih vrati u Bosnu. Njemuje trebalo samo vremena da još jednom opipa onu slabu stranu svakog Bosanca i Hercegovca, tj. da vješto poškaklje njegovo častoljublje. Osmanlijski državnici su davno opazili, daje pretjerano častoljublje naših ljudi, naša slaba strana i da nas samo s te strane mogu motati i navijati kako ima se sviđa. Ako kažete jednom pretjeranom častoljubivom čovjeku, da je on prikladan za neki naročiti pložaj i ako mu kažete u isto vrijeme da mu za to stoji na putu ma i njegov rođeni brat, on će ga zamrziti. Tako su izvjesni, više puta po svom značaju, mali ljudi, unosili smutnje u naš javni život i služili kao spojna cijev za proturanje intriga iz carskog Stambola.'

Kako ove Ćišićeve riječi zvuče aktualno, kada su u pitanju naši' častoljubivi' političari koji prodaju zemlju Bosansku natopljenju krvlju šehida za sitni politički šićar. Husaga Ćišić završava svoj rad o Husein-kapetanu riječima :' Historija stare Bosne izbacila ga je na površinu da s njegovim kratkim životom završi jednu krvavu, ali slavnu svoju epohu. Taj povjereni zadatak, on je slavno izvršio. U borbi za domovinske ideale podnosio je bez  hroptanja sva moguća stradanja i na koncu konca, na oltar domovine položio svoj dragocjeni život.'

U.G.'Zmaj od Bosne-Gazije' kroz svoj rad žele afirmisati ljubav prema domovini, svijesti o svojoj vjeri, identitetu, tradiciji i kulturi. Promovišu kolektivno pamćenje koje podrazumjeva sjećanje i praksama obilježavanja mjesta stradanja. Poticanja javnog dijaloga o kulturi sjećanja u Bošnjaka. Tako se efikasno može boriti protiv izvrnutih historijskih interpretacija, koje uobičajeno služe za opravdavanje narednog ciklusa zločina i nasilja. Srebrenica je u planu naših aktivnosti od prvorazrednog značaja. Od humanitarsnih do kulturnih akcija. Svake godine sudionici smo Marša mira u Srebrenici. Ove godine je Gazije predvodio Ejub J. Također, Gazije Šemsudin K. i Sevret K., posjetili su i mjesto Kazance, na samoj granici sa Crnom Gorom. Tu se desio 1684.g. strašan masakr na Bošnjacima ovog kraja. Ubijeno je preko 700 ljudi. Nikada se više Bošnjaci nisu vratili na svoja ognjišta. Ostala je samo munara džamije da svjedoči o Prvom genocidu nad Bošnjacima. U povijesti, sjećanje na Prvi genocid, vezao se pad Herceg Novog 1687.g. i njegovog posljednjeg kapetana Osman-pašu Resulbegovića.
Prvi genocid nad Bošnjacima desio za vrijeme Velikog bečkog rata (1683-1699) nad muslimanima Like, Dalmacije, Risna, Herceg Novog. Naša djeca moraju znati kontinuitet zločina nad nama.
Kazanci, 1684. Prvi genocid - Srebrenica, 1995. Jedanaesti genocid!

Sead A., predsjednik Gazija, najavljuje na jesen veoma bogatu humanitarnim, kulturnim i sportskim aktivnostima Udruženja. Očekuje se izdavanje brošure o liku i djelu Husein-kapetana Gradaščevića, posjeta njegovom kaburu u haremu istanbulske džamije Ejjubije, samo su od nekih aktivnosti koje će se, akoBogda, realizirati.


Info služba U.G.'Zmaj od Bosne-Gazije'

 

Navigation
Aktivnosti udruženja

Udruženje »ZMAJ od BOSNE - Gazije« postoji kao registrovano Udruženje građana od 2011.godine.
Udruženje radi na zbližavanju članova te unapredjenju ekonomskog, vjerskog, kulturnog, rekreativnog i obrazovnog života članova udruzenja kao i uže i šire zajednice i društva u kojem svi živimo.
AkoBogda, u narednom periodu na ovim stranicama pratite naše daljnje aktivnosti i projekte.

- Esselamu-alejkum